Zmysluplné debaty v duchu neformálneho vzdelávania sme v popradskom Kreative spustili zhruba v polovici marca. Od vtedy sme mali tú česť poznať veľa inšpiratívnych ľudí, ešte viac šikovných a tvorivých mozgov, ale aj niekoľko úplne neznámych tvárí (ktoré našťastie dnes nie sú až tak neznáme). Workshopová sezóna nás vcelku nakopla, a to nielen preto, že Poprad nutne potrebuje kreatívnu injekciu a baží po doslova inej forme vzdelávania. Úsmevným faktom totiž je, že mladé a šikovné mozgy už nemusia mrhať svojim časom ani talentom, môžu sa pridať. Ďalšie worshopy sú v našom poradovníku a venovať sa vašim mozgovým bunkám sa chystáme aj v apríli. Mladých vzdelancov ako aj (ne)zaujatých fanúšikov deň čo deň pribúda a my v SocialUP sme si preto lámali hlavu, ako s tým naložíme. V poslednom týždni sme rozbehli viacero nových aktivít, zapojili sme sa do vesmírnych seminárov a do sveta vypustili nové dáta, o ktoré sa s vami túžime dnes podeliť.

 AKo zabranit odlivu mozgov zo slovenskej vedy

Zatiaľ poslednému workshopu (Ako zabrániť odlivu mozgov zo slovenskej vedy) predchádzala výnimočná udalosť. Dámy a páni, milí čitatelia, „slovenský“ vesmír je nám od minulého týždňa bližšie na dosah. Spolupráca medzi SocialUP a SOSA (Slovak Organization for Space Activities) sa dostala na papier a nie v čiernobielom, ale dokonca vo farebnom prevedení. Podpísania memoranda o vzájomnej podpore a spolupráci sa okrem členov SocialUP zúčastnil osobne aj predseda organizácie SOSA Jakub Kapuš. Ten spoločne s kolegom Michalom Vojsovičom prezentovali unikátny projekt prvej slovenskej družice skCUBE (pracovný/poznávací názov „Želmír Štúr“). Vedecká činnosť, možnosti pre mladých, detaily projektu, ako i predpokladaný termín prvého výstupu slovenskej družice do kozmu boli témy, ktoré čakali na účastníkov vedecko-vesmírneho workshopu. A nielen to. Hovorilo sa aj o prepojení vedy s praxou, čo je častý dôvod, prečo mladí odchádzajú zo Slovenska.

 IMG_0553

Skôr, ako uzavrieme kapitolu „nové kozmické dáta“, chceme vás ešte trochu motivovať. Súčasťou vedeckého workshopu bola aj tlačová konferencia, kde predsedníctvo SocialUP a predsedníctvo SOSA okrem vzájomného podania rúk a oficiálneho spečatenia podpisových vzorov, prezradilo viac o spolupráci najmä v súvislosti s pripravovaným festivalom „Be Active!“ o vede, technológiách a inováciách. Ten štartuje v Poprade 11. – 13. júna 2015 a je oň čoraz väčší záujem. Špeciálna textová i grafická edícia venovaná len tomuto festivalu je aktuálne v postprodukcii a podelíme sa s ňou po sviatkoch (nanebovstúpenia). Čo je pre nás, ale najmä pre vás čitatelia oveľa viac dôležité je termín najbližšieho workshopu. Ten spúšťame v coworkingovom centre Kreativo už 2. apríla (Ideál multikulturalizmu a fenomén detskej práce). Téma je viac než zaujímavá, prídu inšpiratívni rečníci, chystáme na vás aj kreatívne hry a vcelku plodné debaty. Účasť nič nestojí, len váš voľný čas ☺

 

(PS. A viac o Klingončine nabudúce priatelia)

[bgm]