Prečo mladí, talentovaní, šikovní a kreatívni ľudia odchádzajú zo Slovenska? Na túto otázku existuje mnoho odpovedí. Teória hovorí, že dostupnosť možností pre kariérny či osobnostný rozvoj dnes dosahuje historické maximá. A predsa, znie to síce fajn, ale realita či prax je podľa mnohých odlišná a odliv mozgov zo Slovenska je už dlhodobo trpkým faktom. Príčiny však netreba hľadať vo svojom okolí, ale najčastejšie v sebe. Tzv. boj s veternými mlynmi dnešnú mládež odrádza a rozvíjať podmienky pre vzdelanie, prácu, duchovný a osobnostný progres si netrúfa každý.  A možno práve tí , ktorí na to majú a iba nad tým rozmýšľajú, si nakoniec zbalia veci a vydajú sa na skusy radšej do zahraničia. Slovensko tak prichádza o potenciál, ktorý je v dnešnom multikultúrnom svete oveľa viac, ako ten kapitál. Občianske združenie SocialUP preto aktivizuje mládež z mesta Poprad a okolia, ako aj tých, ktorí možnosti neprehliadajú, ale ich naopak aktívne vyhľadávajú.

Úspešný štart tejto kapitoly zaznamenala už spustená séria interaktívnych workshopov zameraných práve na odliv šikovných mozgov zo Slovenska. V utorok 17. marca odznela v Coworkingovom centre Kreativo prvá téma Ako rozbehnúť spoločensky prospešný biznis s Jurajom Kováčom z Rozbehni sa! Získať nové zručnosti ale najmä podporu pre svoj nápad využili prví mladí zvedavci ako aj budúci podnikatelia. Pre talentovanú mládež z regiónu pripravilo o.z. SocialUP hneď dva ďalšie zaujímavé workshopy. Už v piatok 20. marca je v popradskom Kreative  o 17tej hodine na programe avizovaná téma Prečo mladí ľudia odchádzajú zo Slovenska.

 „Chceme aby mladí nežili v neustálom presvedčení, že možnosti nájdu len mimo Slovenska. Samozrejme, nie každý chce po strednej alebo vysokej škole zostať doma. Ale tí, ktorí by aj chceli, nemajú motiváciu, alebo priestor pre svoju realizáciu doma skrátka nevidia. Aj preto chceme v najbližších týždňoch mladých nielen motivovať ale predovšetkým zvýšiť ich rozhľad.“  uviedol Martin Mlynár predseda občianskeho združenia SocialUP.

Pozdvihnúť mladú spoločnosť a rozvíjať vzdelávaním vlastné okolie je podľa slov Martina Mlynára pre občianske združenie silná motivácia.

„Po Jurajovi Kováčovi, ktorý cez program Social Imact Award (SIA) pomohol rozbehnúť už veľa nápadov, nás svojou návštevou a skúsenosťami príde najbližšie podporiť Miroslav Hajnoš, EÚ analytik a odborník na európsky dialóg. Pre nás i všetkých mladých návštevníkov je to skutočne veľká inšpirácia.“ dodal Mlynár.

Súčasťou piatkového workshopu bude aj otvorená diskusia na tému odliv mozgov a dopad sociálnych sietí myslenie a voľný čas mládeže.

Prvú sériu interaktívnych workshopov pre mládež z Popradu a okolia uzatvorí téma Ako zabrániť odlivu mozgov zo slovenskej vedy, kde sa bude rozoberať  slovenský vesmírny výskum, ako aj iné vedné odbory, pre ktoré je dnes prvoradý mladý potenciál.

„Budúcnosť slovenskej vedy nás zaujíma a preto chceme, aby mladí vedci mali okrem svojho poslania aj relevantné a kvalitné uplatnenie“ skonštatoval Michal Vojsovič zo vzdelávacieho programu Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA).

Vedecký workshop na tému odliv mozgov spúšťa občianske združenie SocialUP hneď o týždeň 26.marca rovnako v Coworkingovom centre Kreativo. A ďalšia etapa vzdelávacích  workshopov začne už krátko po tej prvej.

???????????????????

 

[bgm]