Keď sa povie  „vesmír“, mnohí si predstavia plejády hviezd a farieb, iní zas nekonečný priestor plný tajov a poznania, podaktorí možno architekta v bielom saku, no pre nás v SocialUp je vesmír obrazom neopísateľných možností (a tiež Hviezdnych vojen; pozn. aut.)  V bratislavskom Starom meste sme si na tom s kolegami doslova postavili hlavu a ponorení v pár hodinovom brainstormingu, v myšlienkach sme stúpali stále vyššie a vyššie. A nebola to náhoda…



druzica

Poťažkať si prvý slovenský satelit má niečo do seba. Jasné, že išlo len o jeho 3D model, ale pred očami sa nám zjavil zrazu celý vesmír. Vývoj prvej slovenskej družice (skCUBE), ktorý realizuje tím vedcov zo Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA), nám v kocke predstavil kolega Michal Vojsovič. Výskumných labákov sme tu našli hneď niekoľko a v nich publikácie o kvantovej fyzike, fotografie, množstvo nákresov a výkresov, cievok, DPSiek, gyroskopov, sunsenzorov, zopár komixov s hrdinami  Avengers, akési kalibračné sondy a (tramtarara) skCUBE, prvý slovenský satelit osobne  alebo ak chcete „Želmíra Štúra“ (neoficiálny poznávací názov). Akoby nám svojím dizajnom „Odinovho Teseraktu“ naraz osvietilo obe hemisféry. Samotná družica spadá do kategórie takzvaných CubeSat – malých satelitov v tvare kocky o rozmeroch približne 10x10x10 cm, s hmotnosťou do 1kg. Do výšky 400 km má poniesť miniatúrnu kameru ako aj experiment, o ktorom budú písať svetové vedecké časopisy. Cool!

Tomáš Budziňák

Budúcnosť vesmírneho výskumu a kozmických technológií na Slovensku sme tým už definitívne zaradili na shortlist pútavých tém pripravovaného festivalu Be Active o vede a technológiách. Odštartovať novú éru vzdelávania priamo pod Tatrami prostredníctvom prvého vesmírneho satelitu  nie zo zahraničia, ale priamo z domoviny? Prečo nie?  Po vedecko-myšlienkovej prehliadke, zhodli sme sa jednohlasne. Dokonca aj na tom, že vesmír začal byť populárny už dávno pred tým,  ako Archimedes zadefinoval svoju prvú matematicko-fyzikálnu rovnicu. Niet divu, už naši prastarovekí predkovia tesali do kamenných tabúľ rôzne kozmické výjavy a maľovali dnes už známe hviezdne konštelácie. Hviezdy doslova uctievali a vesmírnym javom rozumeli snáď oveľa viac ako je tomu dnes. Ale výprava O. z. SocialUp za prvým slovenským „Teseraktom“ alias „Želmírom Štúrom“ prinesie ďalšie nadkozmické dáta už čochvíľa.

SOSA meeting

(Na foto (zľava) Martin Mlynár, Tomáš Budziňák, Michal Vojsovič)

Sledujte nás a SOSA na facebooku :)

 [bug]