„Sme mladí, sme aktívni a sme členovia Občianskeho združenia SocialUP. Všetci máme spoločný cieľ. Chceme rozhýbať Poprad!“

Práve z našej iniciatívy môže zažiť mesto Poprad takzvanú modernú renesanciu. Festival Be Active s tematikou „veda, technológie, inovácie“ chce totiž mladým ľuďom ukázať, že aj doma je možné všetko, stačí iba chcieť a trochu pohnúť rozumom. Myšlienku „Be Active“ (od mladých pre mladých) sme ako OZ SocialUP predstavili popradskej verejnosti na rovnomennom festivale minulý rok na jeseň. Prvý ročník bol zameraný na osobný rozvoj, možnosti študovania v EÚ, a v neposlednom rade na pozitívne myslenie. S rovnakou značkou, avšak o level vyššie prichádza Be Active! aj tento rok, a to s podtitulom veda, technológie, inovácie. Festival sa koná 11. a 12. septembra 2015 v Poprade a podľa slov organizátorov pôjde o jedinečnú udalosť. V priestoroch Kina Tatran na Námestí sv. Egídia a v priľahlom stanovom mestečku sa predstavia zvučné mená, (ne)objavení mladí vedci a prihliadnuc k úrovni regionálnych podujatí množstvo inovatívnych prvkov. Gro majú tvoriť prednášky inšpiratívnych rečníkov, súčasných i budúcich osobností a sprievodné aktivity, ktoré Popradčanov v závere leta postavia do pozoru.

„Držíme sa hesla „Be Active“, pretože je to presne to, čo chceme. Aby boli mladí ľudia aktívni, aby sa zapájali, pretože vieme, že aktivita nie je len o jednej oblasti,“ vysvetlil organizátor festivalu a predseda OZ SocialUP, Martin Mlynár.

Na festivale sa predstaví napríklad Študentská eko-formula Slovenskej technickej univerzity, vlastnoručne vyrobená študentská bugina z Popradu, ktorá bude v čase festivalu premávať po meste, gondoly letiace do stratosféry, tiež vesmírny skafander, ako aj nové kozmické dáta prvej slovenskej družice „skCUBE“, za ktorými stojí Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA).

„Festival ako je tento je príležitosťou prezentovať vesmírne aktivity na Slovensku a ukázať mladým ľuďom, že vesmír nie je až také sci-fi, ako sa zdá. Chceme hlavne mladým ľuďom otvoriť oči, nadchnúť ich, hľadať budúcich odborníkov a vytvárať podmienky aj pre tých, ktorí zakotvili niekde v zahraničí a nemajú zatiaľ dôvod vrátiť sa,“ uviedol Michal Vojsovič, sekretár SOSA a tajomník OZ SocialUP.

Prezentovať sa budú ďalšie známe organizácie ako napríklad LEAF, so zameraním na rozvoj talentovanej mládeže a lokálne inštitúcie pracujúce s mladými ľuďmi (Coworkingové centrum Kreativo, Pre Mesto o.z, GPUK, K_CORP). S inšpiratívnymi témami sa naživo predstavia   Miroslav Hajnoš (Európsky Dialóg) , Andrej Mikula (Startupers), Michal Novota (Restartup), Peter Beck (Trenkwalder), Matej Sapák (LEAF), Marek Lavčák (Eastcubator), Janka Chytráčková, Jaroslav Dodok(Mavio Media) a ďalší.

Priestor dostane Popradský mládežnícky parlament, zástupcovia vedenia mesta Poprad, ako i komunitné projekty „Vlk, ktorý nikdy nespí“ a „Yellow Bikes“ z Kežmarku. Návštevníci budú môcť okrem prednášok navštíviť aj stanové mestečko a v ňom takzvaný Mentoring & Head Hunting participujúcich organizácií, môžu tiež ochutnať mobilnú Rikša Kávu a dobiť sa živou elektronickou muzikou.

„Poprad zažije niečo úplne nové. Zároveň je to úžasná príležitosť pre aktívnych a mladých dobrovoľníkov, ktorí chcú získať nové skúsenosti a zručnosti,“ dodal predseda OZ SocialUP, Martin Mlynár.

Festival Be Active 2015 má tiež návštevníkov motivovať k vyššej aktivite, kontinuálnej práci a vzdelanosti. Ako podotkol predseda OZ SocialUP, na vystúpenie z diskrétnej zóny resp. z vlastnej bubliny, je už najvyšší čas.

„Žijeme v dobe, v ktorej údajne nie je priestor na realizovanie snov. Avšak budúcnosť je v našich rukách. Slovenskí pedagógovia sa síce už dávno zhodli, že súčasná mládež si vydobyla pozíciu stratenej pózerskej generácie. Našťastie stále existujú mladí ľudia, ktorí dokazujú pravý opak. Aj vďaka nim chceme spoločnou aktivitou šíriť osvetu, vytvárať nové podmienky a napĺňať tak ušľachtilý sen o peknej budúcnosti v krajine, kde sme sa narodili. Festival je kompletne v réžií mladých ľudí a súčasťou toho môžete byť aj vy. To je na tom najkrajšie,“ dodal podpredseda OZ SocialUP, Tom Bugiman.

Viac informácií o festivale nájdete na Facebook udalosti a čoskoro aj na našom webe :)