V Poprade sa v priestoroch Hotelu SATEL v dňoch 17. až 21. novembra uskutočnila medzinárodná konferencia s názvom UNITED #WithoutHate, ktorej cieľom bolo zvýšiť povedomie o nenávistnom vyjadrovaní v online a offline svete a vznik spoločnej komunity smerujúcej k spoločnosti bez nenávisti.

Mnoho ľudí si neuvedomuje vplyv ich pôsobenia na sociálnych sieťach. Nenávistné a xenofóbne komentáre a statusy vplývajú na každého z nás, takýmto konaním sa často rozširuje neznášanlivosť a netolerancia. Je preto dôležité voči tomuto negatívnemu fenoménu, ako je tzv. hate speech, zakročiť a to najmä formou otvorenej diskusie o tomto probléme, medializáciou a taktiež formou vzdelávania.

Konferencie sa zúčastnili mladí ľudia z viac ako 30 krajín sveta, medzi ktorými boli zastúpené najmä členské krajiny Rady Európy, zámorské a ázijské krajiny, no taktiež aj exotickejšia krajina z Afriky – Nigéria.  Počas tejto konferencie sme pre účastníkov zabezpečili viaceré panelové diskusie a workshopy so zaujímavými hosťami zo Slovenska a zo zahraničia z rôznych medzinárodných vládnych a mimovládnych organizácií.

Konferenciu sme pripravovali spolu s našími medzinárodnými partnermi – najmä s United for Intercultural ActionOdborom Mládeže Rady Európy, No Hate Speech Network, Odborom mládeže Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a vďaka podpore European Youth Foundation.

Medzi významných hostí a rečníkov patril Ivan Hromada, prezident Európskeho riadiaceho výboru pre mládež, Fernand de Varennes, osobitný vyslanec OSN pre menšinové záležitosti, Natalia Chardymova z Rady Európy, Martin Poliačik, poslanec NR SR a lektor kritického myslenia a Andrea Cox z organizácie DigiQ.

Počas štyroch intenzívnych programových dní od nedele 17. 11 do štvrtka 21.11. sme do hĺbky riešili problematiku nenávistného vyjadrovania, zdieľali príklady dobrej praxe, diskutovali s hosťami, počúvali príbehy a životné cesty ľudských kníh a hľadali riešenia na túto obrovskú výzvu.

Autori:
Klaudia Šupáková a Martin Mlynár

Zdieľaj