Každoročne majú právnické aj fyzické osoby možnosť poukázať 2% z dane pre neziskové organizácie, ktoré sú zapísane v registri príjmateľov alebo tieto dve percentá jednoducho ostanú štátu. V roku 2021 vnímame ako zásadné nezabudbúť na využitie dvoch percent a poslať ich vašim lokálnym organizáciam.

V tomto článku sa dočítate:

  1. Ako mám priznať 2% z dane ?
  2. Komu z Popradu a okolia ich môžem darovať ?

Ako priznať 2% z dane

Ak ste zamestnanec:

1. Do 15. februára 2021 požiadajte zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň a o vystavenie Potvrdenia o zaplatení dane z príjmov zo závislej činnosti.

2. Vyplňte tlačivo Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby.

3. Do 31. marca 2021 alebo najneskôr do konca druhého kalendárneho mesiaca nasledujúceho po skončení obdobia pandémie doručte obe tlačivá na daňový úrad podľa vášho bydliska.

Ak ste fyzická osoba*:

* ktorá sama podáva daňové priznanie:

1. Vyplňte v Daňovom priznaní pre fyzické osoby kolónky na poukázanie 2 % z dane z príjmu.

2. Daňové priznanie k dani z príjmov za zdaňovacie obdobie roku 2020 je fyzická osoba povinná podať v lehote do 31. marca 2021 buď osobne, poštou na daňový úrad príslušný podľa vášho trvalého pobytu alebo elektronicky (dávajte si pozor na to, či sa vás netýka povinná elektronická komunikácia s Finančnou správou SR).

Ak ste právnická osoba:

1. Vyplňte v Daňovom priznaní pre právnické osoby kolónky na poukázanie 2% z dane z príjmu.

2. Lehota na podanie daňového priznania k dani z príjmov právnických osôb za zdaňovacie obdobie roka 2020 uplynie 31. marca 2021 a v tejto lehote je povinnosť daň aj zaplatiť

Komu možem darovať 2% ?

V princípe komukoľvek, kto je oprávneným žiadateľom o 2% z dane ( haha). Väčšinou ide o neziskové organizácie a občianske združenia, ktorých máš vo svojom okolí určite veľa, ak o žiadnych nevieš, skús si pozrieť lokálne noviny alebo opýtať sa svojich známych :) Nižšie si môžeš prezrieť projekty a občianske združenia, ktoré tvoríme (ypsilon) a podporujeme ( Recyklátor)


Recyklátor

V Poprade ale i v niekotrých mestách po celom Slovensku je už Recyklátor známou záležitosťou. Zameriava sa na recykláciu, upcykláciu a čo si najviac ceníme, zameriava sa na vzdelávanie i šírenie povedomia v téme recyklácie. V Reshope určite nájdeš to čo potrebuješ ( alebo ešte nevieš, že chceš) a kliknutím na toto slovo sa dostaneš priamo na stránku Recyklátora, kde sa dozvieš informácie o ich aktivite priamo z prvej ruky :)


Projekt Ypsilon

Áno, projekt Ypsilon je náš projekt, ktorý spočíva v obnovení myšlienky Arthouse Poprad. V poprade nám chýba obdoba kreatívno-kultúrneho centra a preto sme sa rozhodli v tejto myšlienke pokračovať. Celý projekt je ešte len v plienkach a ako nás môžeš podporiť sa dozvieš kliknutím na toto slovo.


Tvoj projekt

Chceš tu byť ty alebo poznáš niekoho, kto môže byť ďalší v našom zatiaľ maličkom zozname ? Daj nám vedieť :) Sme všetkými desiatimi za spoluprácu, pretože Poprad je moc malé územie, aby sa tu viedli „významné“ konkurenčné boje.


Dúfame, že sme vás pozitívne navnadili, aby ste svoje 2% z dane investovali lokálne a ďakujeme za každú podporu. Ak ste sa nerozhodli podporiť nás alebo jedného z našich partnerov finančne, budeme radi ak nás podporíte aspoň zdieľaním na sociálnych sieťach:

V prípade záujmu si môžte stiahnuť následovne vizuály:

Zdieľaj